Rozhovory
18.09.2024

Chceme hrát pěkný florbal a věřím, že budeme předvádět kvalitní výkony hodné Regionální ligy.

Redakce
O víkendu vstupují první Gepardí týmy do nové sezóny. Premiéru v Regionální lize čeká naše áčko, druhou premiéru obstará nově formovaný tým B v Jihomoravském přeboru, v neděli navíc začíná liga juniorů, první měření sil čeká rovněž elévy a starší žáky. Dnes se budeme věnovat kategorii mužů a v krátkém rozhovoru vyzpovídáme trenéra Zbyňka Matýska.

První zápasy nemilosrdně klepou na dveře.

Ano, taky jsem to klepání slyšel

A otevřete ty dveře rázně nebo spíš opatrně?

Ani tak, ani tak. Otevřeme je s pokorou a respektem k vyšší soutěži, ale nebudeme bázliví a přehnaně opatrní.

Ne, teď vážně. Do ligy se samozřejmě těšíme, jako nováček samozřejmě přicházíme s respektem, ale chceme se prezentovat stejnou hrou, jako poslední dvě sezóny, nechceme hrát jen opatrně a zezadu, žádný beton, žádná ustrašenost. Chceme hrát pěkný florbal a věřím, že budeme předvádět kvalitní výkony hodné Regionální ligy.

S jakými cíli vlastně do ligy vstupujete?

Jako nováček s těmi nejskromnějšími. Jak jsem říkal, prvotní cíl je předvádět kvalitní hru. A co se týká sportovních cílů, tak jako pro nováčka je pro nás prioritní cíl záchrana v soutěži. Chceme tuto sezónu především sbírat zkušenosti s vyšší ligou a získat stabilní místo v Regionálce. Podle všeho budeme mít asi k dispozici věkově nejmladší tým v lize, proti nám bude nastupovat řada zkušených hráčů, kteří mají za sebou minimálně prvoligovou zkušenost, a každý zápas proti nim naše kluky jenom posune.

Jakých změn doznal tým mužů proti loňské sezóně?

Jsem moc rád, že nemáme žádné odchody a kostru kádru se podařilo udržet. Kmenovými hráči áčka se stali tři kluci z loňské juniorky, kteří už odehráli řadu zápasů za muže a úplnými zelenáči nejsou, z nových tváři jsme přivítali Michala Bžoňka a Pavla Zimu, hostování Honzy Svobody se pak povedlo dotáhnout do přestupu.

Co letní příprava?

Od května jsme pracovali na dynamice, akceleraci a rychlosti na vekovních trénizích, v červenci proběhl týdenní kemp, kde jsme se věnovali florbalovým dovednostem v kombinaci se získáním fyzické kondice. Kluci měli na celé léto k dispozici také individuální plán, mladší hráči se potkali navíc na soustřední v srpnu. Vrcholem před sezónou byl Pre-season cup ve Vsetíně, což byla pro nás skvělá příprava a moc děkujeme domácímu Florbal Vsetín za pozvání. Od září pracujeme na hale, trošku jsme oprášili fyzičku, hlavně rychlost, dynamiku a obratnost, nyní se už plně připravujeme na sobotní zápasy.

Nově se také staví tým béčka, které nastoupí v Jihomoravském přeboru.

Béčko vzniklo zcela přirozeným vývojem. Už v loňské sezóně jsme se o tom s vedením bavili, že vznik B-týmu bude nutnost. Počet hráčů nám narůstá a soupiska není nafukovací. Navíc chceme dávat příležitost juniorům v dospělém florbalu a v B týmu dostanou obrovský prostor pro to, aby získali zkušenosti a příští rok byl pro ně přechod z juniorské kategorie nahoru méně bolestivý.

Takže Béčko tvoří jen junioři?

Ne, to ani není možné. Základ Béčka vyšel ze široké soupisky mužů, takže páteř týmu tvoří několik kluků z loňského týmu áčka. K tomu přišlo pár nových kluků, kteří chtějí u nás hrát florbal a nastupovat do soutěžních zápasů, zbytek soupisky v zápase pak obsadí junioři. Chceme, aby co nejvěší počet kluků hrál a měl zápasové vytížení a ne jenom, aby kluci chodili na tréninky a pak seděli na tribuně. Takže všem klukům ze soupisky chceme umožnit hrát soutěže a oni navíc budou nápomocni mladším spoluhráčům v jejich florbalovém růstu svými zkušenostmi.

Jak moc bude fungovat provázanost áčka a béčka?

Oba týmy mají oddělené tréninky, stejně jako juniorka, ale samozřejmostí budou nějaké přelivy nebo doplnění či návštěvy, prostě neexistuje úplně striktní tlustá čára mezi týmy.

Co trenérské obsazení? Došlo i zde k nějakým změnám nebo posunům?

U týmu mužů zatím pokračuji ve spolupráci s Ondrou a Lukášem Beránkovými, Ondra, co by hrající asistent a kapitán týmu, odvádí neskutečnou práci, Lukáš pak z pozice šéftrenéra klubu a hlavního kouče juniorky má k tomu také co říci. Juniorku jsem vlastně taky odhalil, tady změna není, s Lukášem jsme v tom společně, a co se týká Béčka, jsem moc rád, že se ho ujali Karel Hrubý a Michal Dess, možná se zapojí i jiní kluci, kteří svými zkušenostmi mají týmu co dát. Na nich bude hlavní tíha při koučování, u tréninků a nominací jsme samozřejmě spolu v kontaktu a informace si mezi sebou předáváme.

O cílech Áčka jsme se bavili, co Béčko?

Tam je cíl jednoznačný a také jsem ho zmínil: dávat co nejvíc šanci juniorům, ohrávat je a posunout do dospělého florbalu.Sportovní cíl je nebýt úplně na chvostu, což bude vzhledem ke kvalitě soupeřů hodně těžké.

Pojďme se vrátit na závěr k hlavní kategorii a k našim mužům. Máte nějaký konkrétní cíl na sobotní dvojzápas?

Odehrát ho se ctí a pokusit se vybojovat první bodíky. Srdečně fanoušky zveme do Starého Města, pokud budou mít cestu, ať nám fandí, ať nám drží palce celou sezónu a chodí na zápasy všech našich kategorií. Děkujeme vám za to a podpory si nesmírně vážíme. Vaše účast na zápasech je pro nás cenným dopingem.

Uvědomujeme si důležitost úspěšného vstupu do soutěže, ale v kontextu událostí, které proběhly a probíhají, povodně, evakuace, ztráty na životech, zničené majetky a infrastruktura… my se teď bavíme jen o florbale. Jsou daleko důležitější věci v životě.


Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu